Novice

Obisk spomenika v Nervesi della Battaglia ob stoletnici konca prve svetovne vojne

10/10/2018 


Delegacija slovenskih članov malteškega reda pod vodstvom prim. Matije Cevca, hospitalierja slovenske asociacije malteškega reda in predsednika Društva Malteška pomoč Slovenija, se je 30. septembra pridružila kolegom iz italijanskih organizacij malteškega reda (Malteška pomoč Italija, Veliki priorat Lombardije in Benetk, Vojaški korpus združenja italijanskih vitezov malteškega reda) pri spominski slovesnosti pri spomeniku v Nervesi della Battaglia. Prisotni so bili še predstavniki lokalnih in vojaških oblasti ter lokalnih društev, ki skrbijo za spomenike in vzdržujejo spomin na padle v veliki vojni.

Spomnili smo se nesebičnega delovanja pripadnikov malteškega reda in njegovih organizacij med prvo svetovno vojno, ko so na frontnih črtah oskrbovali na tisoče ranjencev na obeh vojskujočih se straneh. Eden izmed njih je bil Eugenio Dalla Massa, pripadnik italijanskih enot prostovoljcev malteškega reda, ki je svoje življenje dal pri reševanju ranjencev med bombnim napadom.

Slovesno mašo je daroval Milan Pregelj, član Društva Malteška pomoč Slovenija.

Slovesnost je zaključilo druženje članov številnih organizacij malteškega reda, ki je še utrdilo povezanost v humanitarnem delovanju.

Društvo Malteška pomoč Slovenija

Pisarna: Dunajska 116, 1000 Ljubljana | info@malteskapomoc.si