Novice

Slovesna obeležitev 100. obletnice konca prve svetovne vojne na Sveti Gori

29/10/2018 


27. oktobra se je skupina članov Slovenske asociacije Suverenega malteškega viteškega reda in Društva Malteška pomoč Slovenija udeležila spominske slovesnosti ob 100. obletnice konca morije, ki je našim deželam in vsej celini prizadejala veliko gorja.

Organizatorji Škofija Koper, Vojaški vikariat in veteranski organizaciji so s koncertom orkestra Slovenske vojske in nastopom MpZ Razpotje ter petjem treh župnijskih zborov poudarili slovesnost spominske svete maše, ki jo je vodil koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak ob somaševalcih vojaških ordinarijih držav, ki so nastale po razpadu Avstro-Ogrske, in vojaški ordinarij Italije. 

Njegov nagovor so slišali vabljeno občestvo domačinov, romarjev, visokih predstavnikov Slovenske vojske, Državnega zbora in Evropskega parlamenta, predstavnikov diplomatskih misij v Sloveniji, veteranov in članov zgodovinskih društev, ki so predstavili tudi uniforme udeleženih strani v spopadih prve svetovne vojne.

Za malteški red je bila velika vojna težka preizkušnja, saj so njegove enote na obeh straneh fronte reševale in skrbele za ranjene vojake.
Veliki priorat Avstrije, pod katerega so sodile slovenske dežele, je poleg mobilnih kirurških enot upravljal tudi s posebej oblikovanimi sanitetnimi vlaki, s katerimi so s fronte v zaledje prepeljali okoli četrt milijona ranjencev.

(foto: Jože Pavlič, Franci Bukovnik)

Društvo Malteška pomoč Slovenija

Pisarna: Dunajska 116, 1000 Ljubljana | info@malteskapomoc.si