Novice

Svetovni dan bolnikov pomeni delo na terenu

12/02/2020 


11. februarja, na praznik Lurške Matere Božje, obhajamo svetovni dan bolnikov. Člani in prostovoljci malteškega reda iz osrednje Slovenije so se zbrali na Brezjah, kjer vodijo svojo ambulanto laične prve pomoči, da bi v baziliki Marije Pomagaj pomagali bolnikom in tistim z ovirano gibljivostjo pri obhajanju svete maše. Marijino svetišče na Brezjah namreč že tradicionalno ob tem prazniku sprejme številne romarje, ki poleg spovedi prejmejo tudi bolniško maziljenje.

Romarsko sveto mašo je daroval murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf SDP s somaševalci, med njimi rektor bazilike dr. p. Robert Bahčič in msgr. Miro Šlibar, bolniški duhovnik in lurški kaplan. Več o dogodku preberite na tej povezavi.

Za člane in prostovoljce malteškega reda ta dogodek pomeni dodaten opomnik za pravilno in primerno služenje gospodom bolnim (domini infirmati) – temeljni del karizme tega starodavnega hospitalerskega reda, ki letos praznuje pomembno obletnico. Tako so posebno pozornost namenili tistim, ki sami ne morejo priti k bogoslužju, pa so v malteškem redu zanje poskrbeli za prevoz in druženje.

Spoštovanje dostojanstva bolnikov in oviranih se poleg pomoči v materialnih sredstvih kaže tudi v podpori pri rednem udejstvovanju družabnih srečanj in duhovne rasti. Skupnost malteškega reda na Slovenskem je zelo hvaležna skrbnikom bazilike Marija Pomagaj, Romarskemu uradu Brezje in vodstvom domov za ostarele za plodno in razvijajoče se sodelovanje pri služenju ubogim in bolnim.

MALTEŠKI RED:
www.orderofmalta.int

SLOVENSKO DRUŠTVO SUVERENEGA MALTEŠKEGA VITEŠKEGA REDA:
info@malteskired.si

VELEPOSLANIŠTVO SUVERENEGA MALTEŠKEGA VITEŠKEGA REDA:
www.smomembassytoslovenia.org

 

Društvo Malteška pomoč Slovenija

Pisarna: Dunajska cesta 116, 1000 Ljubljana | info@malteskapomoc.si