Novice

3. svetovni dan ubogih

18/11/2019 


17. novembra smo v malteškem redu obeležili že tretji svetovni dan ubogih, ki usmerja naše delovanje in pozornost skozi vse leto. Na ta dan se spomnimo poslanstva pri služenju ubogim in naše dolžnosti, da nudimo pomoč tistim, ki jo potrebujejo. Ker se je letos pričelo Gerardovo leto, smo že ustaljenemu projektu zbiranja in razdeljevanja pomoči družinam v stiski ob dnevu ubogih dodali še srečanje skupnosti malteškega reda na Slovenskem in sprejem novih prostovoljcev v vrste Malteške pomoči Slovenija. Na ta način smo v isti dan združili delo za uboge in krepitev skupnosti.

V župnijski cerkvi Marijinega oznanjenja v Adergasu smo se člani in prostovoljci malteškega reda z župnijskim občestvom zbrali pri sveti maši, ki jo je vodil Milan Pregelj, magistralni kaplan malteškega reda, somaševala pa sta velesovski župnik Slavko Kalan in glavni kaplan malteškega reda na Slovenskem p. Janez Sraka DJ. Ob tej priložnosti so v Malteško pomoč Slovenija slovesno stopili novi člani in prejeli svoje članske oznake.

Sledilo je srečanje z duhovno obnovo, kjer smo se pod vodstvom Milana Preglja posvetili razumevanju papeževe poslanice ob svetovnem dnevu ubogih in pogovoru o pomenu vzdrževanja spoštljivega odnosa do tistih, ki jim nudimo pomoč. Pomoč v stiski se namreč ne omejuje na zadoščanje materialnih potreb, temveč nujno zajema tudi spoštovanje dostojanstva ubogih, ki jih v malteškem redu imenujemo gospodje ubogi.  Člani in prostovoljci malteškega reda si z deljenjem izkušenj in mnenj na srečanjih medsebojno veliko pomagajo ter tako izboljšujejo svoje delo.

V prostorih nekdanjega samostana Adergas so gorenjski prostovoljci zbirali, pripravljali in razdeljevali materialno pomoč družinam v stiski (oblačila, gospodinjske pripomočke, hrano, otroške stvari in podobno).

Srečanje smo zaključili s kosilom v prijetnem vzdušju povezanosti in podpore.

Velesovskemu župniku g. Slavku Kalanu smo zelo hvaležni, da nas je gostil v svoji župnijski cerkvi in nam na razpolago dal prostor za distribucijo pomoči družinam v stiski.

Na svetovni dan ubogih je bila na Radiu Ognjišče predstavljena Koordinacija karitativnih ustanov, med njimi tudi malteški red (Utrip Cerkve v Sloveniji: Karitativne ustanove)

MALTEŠKI RED:
www.orderofmalta.int

SLOVENSKO DRUŠTVO SUVERENEGA MALTEŠKEGA VITEŠKEGA REDA:
info@malteskired.si

VELEPOSLANIŠTVO SUVERENEGA MALTEŠKEGA VITEŠKEGA REDA:
www.smomembassytoslovenia.org

 

Društvo Malteška pomoč Slovenija

Pisarna: Dunajska cesta 116, 1000 Ljubljana | info@malteskapomoc.si