Novice

Svetovni dan ubogih

14/11/2019 


Ob svetovnem dnevu ubogih, ki ga v nedeljo, 17. novembra, obeležujemo že tretjič, Suvereni malteški red po 120 državah organizira številne pobude, ki pričujejo o vsakodnevni podpori ljudem v stiski. V svojem sporočilu vodjem diplomatskih misij, predsednikom asociacij, velikim prioratom ter enotam prostovoljcev in reševalcev – skupno več kot 250 pravnih oseb – je veliki hospitalier malteškega reda, Dominique de La Rochefoucauld-Montbel, poudaril pomen svetovnega dneva ubogih z namenom pritegniti pozornost na okoliščine, ki po vsem svetu kljub nekoliko padajočemu trendu v zadnjih desetletjih še vedno pritiskajo na skoraj 600 milijonov ljudi.

Veliki hospitalier ob tem naproša vse strukture malteškega reda, da širijo sporočilo papeža Frančiška. Sveti oče pravi: “Vsakodnevno srečujemo družine, primorane zapustiti svojo zemljo, da bi si vire preživetja poiskale drugje. Srečujemo sirote, ki so izgubile starše ali pa so jim bili nasilno iztrgani zaradi izkoriščevalskih namenov. Srečujemo mlade, ki iščejo poklicno uresničitev, a jih je kratkovidna gospodarska politika prikrajšala za delo. Srečujemo žrtve številnih oblik nasilja, od prostitucije do droge, ki so najgloblje ponižane.” (vir: Poslanica papeža Frančiška ob svetovnem dnevu ubogih)

Veliki hospitalier nadaljuje: “Malteški red usmerja svoj pogled k vsem ljudem, o katerih govori papež: v urbanih okoljih, kjer naši prostovoljci delijo tople obroke, v predelih Afrike in Bližnjega vzhoda, kjer sredi trpljenja zaradi vojne in suše upravljamo z bolnišnicami in vodimo programe zdravstvene pomoči, in ob glavnih migracijskih poteh, kjer nudimo zaščito in podporo.”

Malteški red je vzpostavil številne lokalne pobude z namenom krepiti omrežje za podporo in pomoč, ki jo 80.000 prostovoljcev in 55.000 članov ter uslužbencev  malteškega reda vsak dan nudijo v številnih državah po vsem svetu. V letu 2019 malteški red v več kot tisoč centrih nudi zdravstveno oskrbo, psihološko podporo, rešuje osnovne potrebe, ponuja tople obroke, kot tudi osnovno higiensko oskrbo z infrastrukturo za umivanje in pranje oblačil, ki so na voljo brezdomcem in ostalim, ki jih pesti revščina.

Malteški red v Sloveniji ob svetovnem dnevu ubogih nadaljuje z zbiranjem in razdeljevanjem pomoči družinam v stiski ter osveščanjem o pomenu tako družbene kot tudi osebne pozornosti pri lajšanju stisk ubogih in bolnih.

MALTEŠKI RED:
www.orderofmalta.int

SLOVENSKO DRUŠTVO SUVERENEGA MALTEŠKEGA VITEŠKEGA REDA:
info@malteskired.si

VELEPOSLANIŠTVO SUVERENEGA MALTEŠKEGA VITEŠKEGA REDA:
www.smomembassytoslovenia.org

 

Društvo Malteška pomoč Slovenija

Pisarna: Dunajska 116, 1000 Ljubljana | info@malteskapomoc.si