Novice

Popotnica za dostojnejše življenje

06/03/2020 


5. marca je novomeški škof msgr. Andrej Glavan blagoslovil stanovanje malteškega reda v Novem mestu, kjer sedaj živi družina Hočevar iz Venezuele. Družina Hočevar je v Slovenijo prispela pred tremi meseci in je del kvote repatriiranih Slovencev in potomcev slovenskih izseljencev, ki so se pred hudimi razmerami v Venezueli zatekli v Slovenijo, kjer si bodo z delom ustvarili boljše življenje. 
Škof Glavan je izrazil toplo dobrodošlico repatriirani družini, jo podprl v novem okolju in jo povabil v vključevanje v lokalno skupnost. Ob prijetnem druženju se je zanimal za trenutno stanje in veliko izvedel o življenju Hočevarjevih v svoji škofiji.

Malteški red ima v Novem mestu manjše stanovanje, s katerim pomaga ljudem premostiti stanovanjsko stisko. Vanj smo sprejeli Andresa, Amal in deklico Sofio Hočevar, da se lahko na prve korake v novi domovini pripravijo brez skrbi za streho nad glavo. Sedaj se intenzivno učijo slovenščine, ki jim ob triurnem tečaju dvakrat tedensko gre že zelo dobro in se pripravljajo za vstop na trg delovne sile. Programer in doktorica kemije se trdega dela ne bojita, petletna Sofia pa že hodi v slovenski vrtec.
Malteški red se je odzval povabilu Urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu za pomoč pri vključevanju repatriiranih v slovensko okolje in je v zadnjih tednih pomagal že dvema repatriiranima Slovencema iz Venezuele do zaposlitve na Gorenjskem, nenehno pa sodeluje tudi s Karitas pri zbiranju pomoči in nahajanju priložnosti za njihove družine.

MALTEŠKI RED:
www.orderofmalta.int

SLOVENSKO DRUŠTVO SUVERENEGA MALTEŠKEGA VITEŠKEGA REDA:
info@malteskired.si

VELEPOSLANIŠTVO SUVERENEGA MALTEŠKEGA VITEŠKEGA REDA:
www.smomembassytoslovenia.org

 

Društvo Malteška pomoč Slovenija

Pisarna: Dunajska cesta 116, 1000 Ljubljana | info@malteskapomoc.si