Novice

Malteška pomoč v času Covid-19

08/04/2020 


Ob dolžnem spoštovanju ukrepov in smernic v boju proti Covid-19 se člani Malteške pomoči Slovenija (MPS) osredotočajo na nudenje pomoči v svojih lokalnih okoljih.

Člani MPS so donirali in razdelili več kot 250 kg hrane in obrokov najbolj ogroženim. Še enkrat toliko naročenega živeža, osnovnih potrebščin in zdravil so ostarelim in bolnim pripeljali iz trgovin in lekarn. Kjer so potrebe bolnih še posebej velike in je osebna asistenca pomanjkljiva, blizu živeči prostovoljci MPS z rednimi obiski nudijo oskrbo in nego, ostarele in nemočne pa podpirajo s pomočjo pri vzdrževanju in razkuževanju gospodinjstev. V nekaj primerih, kjer so ostareli v odmaknjenih predelih odvisni od pridelka, pomagajo tudi z delom na vrtu. Klici in stiki s pomočjo tehnologije so v veliko pomoč pri nadomeščanju srečevanj, prostovoljci se še posebej trudijo bodriti in motivirati tiste oskrbovance, ki živijo sami. Obenem se člani MPS vključujejo v lokalne pobude pri izdelavi in razdeljevanju zaščitnih mask.

V zadnjih treh tednih se je velik del dejavnosti na nacionalni ravni ustavil, namreč vsa podpora pri zbiranjih ljudi in dežurstva (ambulanta laične prve pomoči na Brezjah, romarska središča). V Malteški pomoči Slovenija so morali začasno zamrzniti projekte, ki temeljijo na skupnih dejavnostih skupin (Romatorij, delavnice, usposabljanja), zato so v ospredju dejavnosti v lokalnih skupnostih (občine in župnije), kjer prebivajo člani društva.

Veliko pozornosti člani MPS namenjajo medsebojnim stikom s pomočjo dostopne tehnologije; vzajemno se spodbujajo in izmenjujejo izkušnje s primeri dobre prakse ter tako ostajajo tesno povezani s skoraj tisočletnim poslanstvom malteškega reda – služenje ubogim in bolnim.

MALTEŠKI RED:
www.orderofmalta.int

SLOVENSKO DRUŠTVO SUVERENEGA MALTEŠKEGA VITEŠKEGA REDA:
info@malteskired.si

VELEPOSLANIŠTVO SUVERENEGA MALTEŠKEGA VITEŠKEGA REDA:
www.smomembassytoslovenia.org

 

Društvo Malteška pomoč Slovenija

Pisarna: Dunajska 116, 1000 Ljubljana | info@malteskapomoc.si