Novice

Umrl je veliki mojster Suverenega malteškega reda

29/04/2020 


Z globoko žalostjo je Veliki magisterij sporočil vest o smrti njegove nadvse eminentne visokosti kneza in 80. velikega mojstra fra’ Giacoma dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, ki je preminil v Rimu kmalu po polnoči zaradi neozdravljive bolezni, ki je bila diagnosticirana pred nekaj meseci. Ustava Suverenega malteškega reda nalaga, da do izvolitve novega velikega mojstra dolžnosti namestnika ad interim opravlja veliki komendator fra’ Ruy Gonçalo do Valle Peixoto de Villas Boas.

Fra’ Giacomo dalla Torre del Tempio di Sanguinetto se je rodil 9. decembra 1944 v Rimu, kjer je diplomiral iz književnosti in filozofije, specializiral se je pa za krščansko arheologijo in umetnostno zgodovino. Na papeški univerzi Urbaniana je poučeval staro grščino in opravljal dolžnosti glavnega knjižničarja in arhivista pomembnejših zbirk. Napisal je vrsto znanstvenih člankov in esejev o zgodovini srednjeveške umetnosti.

V malteški red je bil sprejet leta 1985 s stopnjo viteza časti in vdanosti in slovesne zaobljube izrekel 1993. Med 1994 in 1999 je služil kot veliki prior Lombardije in Benečije, od 1999 do 2004 je bil član Suverenega sveta. Generalni kapitelj ga je 2004 izvolil za velikega komendatorja, po smrti velikega mojstra fra’ Andrewa Bertieja februarja 2008 pa je nastopil kot namestnik ad interim. Med 2008 in 2017 je bil veliki prior Rima, po odstopu velikega mojstra fra’ Matthewa Festinga pa ga je Državni svet 29. aprila 2017 izvolil za namestnika velikega mojstra za dobo enega leta. 2. maja 2018 je bil izvoljen za 80. kneza in velikega mojstra Suverenega vojaškega hospitalerskega reda sv. Janeza iz Jeruzalema, z Rodosa in Malte.

Fra’ Giacomo dalla Torre del Tempio di Sanguinetto je bil mož poglobljene duhovnosti in človeške topline ter je vedno osebno nudil pomoč ljudem v stiski, tudi s strežbo obrokov brezdomcem na rimskih železniških postajah Termini in Tiburtina. Udeležil se je številnih mednarodnih romanj malteškega reda v Lurd in italijanska Loreto in Assisi. Vesel se je udeleževal mednarodnih poletnih taborov malteškega reda za mlade invalide, kjer so ga mladi gostje in prostovoljci vedno pričakali z veliko ljubezni.

Kot veliki mojster je fra’ Giacomo dalla Torre opravil številna uradna potovanja in državne obiske, še v januarju je obiskal Republiko Benin. Lani je obiskal Nemčijo, Bolgarijo in tudi Slovenijo, kjer se je odzval povabilu predsednika republike. Na svojih potovanjih se je veliki mojster spoznaval s socialno-zdravstvenimi prizadevanji in take ustanove tudi obiskoval, da je osebno izrazil spoštovanje osebju in pacientom.

80. velikega mojstra Suverenega malteškega reda je navdih nahajal v izraziti človečnosti in globoki predanosti dobrodelnemu delovanju. Vsi, ki smo ga poznali, si ga bomo zapomnili po njegovih človekoljubnih lastnostih in toplem ter prisrčnem odnosu.

RSS Mednarodne novice
  • Prišlo je do napake, kar najverjetneje pomeni, da ste izgubili povezavo z virom. Poskusite ponovno pozneje.

MALTEŠKI RED:
www.orderofmalta.int

SLOVENSKO DRUŠTVO SUVERENEGA MALTEŠKEGA VITEŠKEGA REDA:
info@malteskired.si

VELEPOSLANIŠTVO SUVERENEGA MALTEŠKEGA VITEŠKEGA REDA:
www.smomembassytoslovenia.org

 

Društvo Malteška pomoč Slovenija

Pisarna: Dunajska 116, 1000 Ljubljana | info@malteskapomoc.si