Novice

900 let od smrti ustanovitelja malteškega reda

11/09/2020 


Člani malteškega reda so se ob 900. obletnici smrti svojega ustanovitelja bl. Gerarda z bogoslužji po vsem svetu spomnili na njegovo delovanje in se duhovno osredotočali na ohranjanje njegove zapuščine z delovanjem za zaščito vere in služenjem ubogim. Številni napovedani dogodki in težko pričakovano redovno romanje v Sveto deželo so se morali umakniti z urnikov v luči preprečevanja širjenja okužb s Covid-19, vendar so v malteškem redu to sprejeli kot nujno okoliščino in se ji prilagodili.

V slovenski asociaciji malteškega reda so se bl. Gerarda spomnili z zahvalno sveto mašo, ki jo je daroval magistralni kaplan Franci Trstenjak v kapeli Radia Ognjišče, somaševal pa je magistralni kaplan p. Janez Sraka.

Gerard je v Jeruzalemu še pred prihodom križarjev ustanovil in upravljal prvo bolnišnico bratovščine sv. Janeza. Vanjo so sprejemali vse pomoči potrebne ljudi ne glede na stan ali veroizpoved, Gerard pa je poleg delovanja za zaščito vere vpeljal še posebno dimenzijo oskrbovanja bolnih in revnih. Bratje sv. Janeza so namreč ubogim morali dobesedno služiti, kot bi služili Gospodu, zato so jih tudi pričeli nazivati “gospodje ubogi” (domini pauperi). Ta zapoved je od samih začetkov tudi del redovnih pravil in nespregledljivi del narave malteškega reda.

Čeprav o blaženem Gerardu nimamo veliko ohranjenih zgodovinskih podatkov, člani in prostovoljci malteškega reda iz generacije v generacijo ohranjajo njegove besede: “Naša bratovščina bo nesmrtna, saj je ukoreninjena v revščini tega sveta, obenem pa bodo po Božji volji vedno živeli ljudje, ki si bodo prizadevali za lajšanje trpljenja in lažje prenašanje človeške bede.”

RSS Mednarodne novice
  • Prišlo je do napake, kar najverjetneje pomeni, da ste izgubili povezavo z virom. Poskusite ponovno pozneje.

MALTEŠKI RED:
www.orderofmalta.int

SLOVENSKO DRUŠTVO SUVERENEGA MALTEŠKEGA VITEŠKEGA REDA:
info@malteskired.si

VELEPOSLANIŠTVO SUVERENEGA MALTEŠKEGA VITEŠKEGA REDA:
www.smomembassytoslovenia.org

 

Društvo Malteška pomoč Slovenija

Pisarna: Dunajska 116, 1000 Ljubljana | info@malteskapomoc.si