Novice

Humanitarna pomoč v Libanon

11/09/2020 


Malteški red Slovenija je tovor sanitetnega materiala poslal v Libanon, ki ga je poleg krize ohromila še strahovita eksplozija v bejrutskem pristanišču avgusta letos. Precejšnjo količino v izmeri nekaj kubičnih metrov sanitetnega materiala za oskrbo pacientov in medicinskih pripomočkov so prostovoljci Malteške pomoči Slovenija zbrali s pomočjo radodarnih slovenskih dobrotnikov in naklonjenega letalskega prevoznika.

Gospodarska in socialna kriza že dalj časa pritiska na libanonsko prebivalstvo, avgustovska eksplozija v bejrutskem pristanišču pa je brez domov pustila še 300.000 ljudi in hkrati uničila infrastrukturo ter dobavne poti.

Takoj po vesti o eksploziji so nacionalne asociacije malteškega reda in njegove organizacije za nudenje pomoči organizirale hitro in temeljito oceno stanja ter pričele z zbiranjem nujnih sredstev. Slovenski del Reda se je takoj pridružil in obljubil podporo.

Procesu so načelovali libanonski sobratje, saj z dolgoletnimi izkušnjami zelo dobro poznajo stanje v Libanonu. Malteški red tam vzdržuje in upravlja z več zdravstvenimi ustanovami, tudi mobilnimi klinikami, in nudi brezplačno pomoč prebivalstvu in beguncem.

V prvih štirih dneh so tako oskrbeli okoli 2.000 ljudi, rehabilitacijski center v Chabrouhu spremenili v začasno domovanje za družine, stotine prostovoljcev malteškega reda pa so čistili razbitine z bejrutskih ulic in skušali urediti čim več zasilnih zatočišč.

Malteški red in libanonska vlada že načrtujejo, kako bi malteški red kar najbolje deloval kot zanesljiv partner v skrbi za pomoči potrebne.

RSS Mednarodne novice
  • Prišlo je do napake, kar najverjetneje pomeni, da ste izgubili povezavo z virom. Poskusite ponovno pozneje.

MALTEŠKI RED:
www.orderofmalta.int

SLOVENSKO DRUŠTVO SUVERENEGA MALTEŠKEGA VITEŠKEGA REDA:
info@malteskired.si

VELEPOSLANIŠTVO SUVERENEGA MALTEŠKEGA VITEŠKEGA REDA:
www.smomembassytoslovenia.org

 

Društvo Malteška pomoč Slovenija

Pisarna: Dunajska 116, 1000 Ljubljana | info@malteskapomoc.si