Novice

Praznik ustanovitelja malteškega reda

14/10/2020 


13. oktobra so se člani slovenske asociacije Suverenega malteškega reda že tradicionalno zbrali pri zahvalni daritvi ob prazniku goda blaženega Gerarda, tokrat v cerkvi sv. Jurija v Stožicah, eni najstarejših ljubljanskih cerkva (prva omemba 1451). Sveto mašo je daroval glavni kaplan slovenske asociacije p. Janez Sraka, somaševal pa je magistralni kaplan Milan Pregelj.

Blaženi Gerard je v Jeruzalemu upravljal glavni špital bratovščine sv. Janeza, iz katere je v desetletjih po njegovi smrti zrasel verski red, kasneje pa še viteški in vojaški red. Od 14. stol. je tudi suverena država oziroma subjekt mednarodnega prava.

Letos se ob 900.obletnici njegove smrti še posebej spominjamo začetkov skupnosti hospitalcev in krepimo pripadnost izvornemu poslanstvu. V duhu redovne karizme tuitio fidei et obsequium pauperum (zaščita vere in služenje ubogim), ki jo doumevamo tudi iz zornega kota današnjega časa preizkušnje s pandemijo Covid-19, razumemo opis, ki ga je Gerard zapustil z mislijo na svojo skupnost: “Naša bratovščina bo nesmrtna, saj je ukoreninjena v revščini tega sveta, obenem pa bodo po Božji volji vedno živeli ljudje, ki si bodo prizadevali za lajšanje trpljenja in lažje prenašanje človeške bede.”

Ne glede na vrsto preizkušnje, ki pesti bližnjega, se člani in prostovoljci malteškega reda z enakim odnosom že skoraj tisoč let odzivamo na nudenje pomoči proti stiskam tega sveta. S takim razmišljanjem je mašnik v homiliji nagovoril zbrane viteze malteškega reda in jih pozval, da svoje poslanstvo izvršujejo kot zaščitniki in služabniki gospodov ubogih in bolnih.

(foto: Jožef Pavlič)

Društvo Malteška pomoč Slovenija

Pisarna: Dunajska 116, 1000 Ljubljana | info@malteskapomoc.si