Novice

Leto dni kasneje

24/02/2023 


Prva obletnica ruske agresije na Ukrajino poteka v znamenju srditih vojaških spopadov, poglabljanja agonije beguncev in notranje razseljenih ter v nadaljevanju nudenja pomoči trpinčenemu narodu.

Slovenska skupnost malteškega reda je v prvih dneh agresije na Ukrajino organizirala v majhno, a učinkovito skupino za pomoč in podporo v okviru delovanja Društva Malteška pomoč Slovenija, ki je odgovorna za koordinacijo v Sloveniji.
Ukrajinskim beguncem v Sloveniji smo nudili namestitev in pomoč pri nahajanju ustreznih stanovanj ter jih bodrili v njihovi težki situaciji. V obdobju pred ureditvijo statusa in pridobitvijo ustreznih odločb smo jih oskrbovali z materialno pomočjo in se jih trudili vključevati v družbene dejavnosti, kot tudi iskali in nahajali možnosti zaposlitve.

V sodelovanju s sobrati iz slovaške malteške pomoči smo služili na slovaško-ukrajinski meji, kjer so skupine malteškega reda delovale tik ob mejnem prehodu kot prva vrsta sprejemanja pomoči potrebnih. Poleg takojšnje oskrbe in osnovne medicinske obravnave smo pomagali z nahanjem nastanitev v notranjosti Slovaške in naprej po državah EU oziroma smo pomagali z nahajanjem prevoza v kraje, kjer so begunci že imeli družinske člane, zveze ali dogovorjeno nastanitev.

Vzpostavili smo verigo odprav humanitarne pomoči, ki smo jo zbrali v Sloveniji, nato pa prepeljali v Zahodno zakarpatje, kjer so tovore trajne hrane, pripomočkov za nego in higieno ter oskrbo prevzeli preverjeni delilci med notranje razseljene Ukrajince. Pri tem sodelujemo s slovaškimi in madžarskimi organizacijami malteškega reda. Do sedaj smo v Ukrajino prepeljali in razdelili 25 ton pomoči.

Izjemna učinkovost in doseg malteškega reda temelji na omrežju, ki ga tvorijo nacionalne, lokalne, pa tudi mednarodne organizacije malteškega reda: Malteser International, nacionalne asociacije članov reda, organizacije prostovoljcev in različne ustanove – vsi delujejo pod enako zastavo belega križa in v isti karizmi. Tako je tudi Malteška pomoč Slovenija aktivna članica malteških pomoči v okviru Srednje in Vzhodne Evrope, kjer sodelujemo pri načrtovanju akcij in projektov, nahajanju najboljših rešitev in izvajanje načrtov na terenu.
Odločitev je neomajna – vztrajati z vsemi sobrati malteškega reda pri lajšanju stisk posledic vojne v Ukrajini, dokler bo to potrebno.

Pri tem se iskreno zahvaljujemo vsem dobrotnikom in podpornikom za človekoljubno držo in radodarno pomoč. Brez njih nikakor ne bi šlo!


Dragi naši dobrotniki!

Ko se zdi, da se zlo v naši državi vedno bolj bohoti, k nam vztrajno prihaja naproti dobrota, pomoč, solidarnost, ljubezen, ki prinaša upanje in Luč. Člani Malteške pomoči so nas ponovno razveselil s svojim obiskom in dvema kombijema dobrot.
Od nekdaj me je navduševalo, da lahko oznanjam Kristusa s preprostimi deli ljubezni. Ko nekoga umijem, nahranim, preoblečem. Danes ta dela ljubezni vidim v vaši dobroti, ko darujete, zbirate, iščete, prosite, pakirate in pripeljete stvari, ki jih tukaj ljudje potrebujejo, da lahko živijo. Hkrati pa jim ta dobrota daje upanje, da v stiski niso sami, pozabljeni. Ko obiskujem begunce in uboge družine, doživljam, da z vašimi darovi hranim lačne, oblačim nage, odžejam žejne, zdravim bolne, poslušam ranjene. Tako se preprosta dejanja mnogih povežejo skupaj in nastane nekaj lepega, velikega. Stara gospa, ki je skupaj z možem preživela mesec okupacije, mi je potem, ko sem ji podarila čudodelno svetinjo rekla: »Po vsem trpljenju, ki sem ga zmogla preživeti in zaradi vse dobrote, ki sem je deležna po vaših dobrotnikih, sedaj vem, da Bog je.« Njene besede so me potrdile v misli, da Božje kraljestvo gradimo z drobnimi dejanji ljubezni. Iz srca se vam zahvaljujem, da ga gradimo skupaj.

Hvala vsem, ki še vedno vztrajate v molitvi za mir in s svojimi deli ljubezni pričujeta za Kristusa.

s. Barbara Peterlin, Marijine sestre čudodelne svetinjice, Turia Remeta, Ukrajina

MALTEŠKI RED:
www.orderofmalta.int

SLOVENSKO DRUŠTVO SUVERENEGA MALTEŠKEGA VITEŠKEGA REDA:
info@malteskired.si

VELEPOSLANIŠTVO SUVERENEGA MALTEŠKEGA VITEŠKEGA REDA:
www.smomembassytoslovenia.org

 

Društvo Malteška pomoč Slovenija

Pisarna: Dunajska cesta 116, 1000 Ljubljana | info@malteskapomoc.si