Novice

66. mednarodno romanje Suverenega vojaškega malteškega reda v Lurd

21/05/2024 


Člani in prostovoljci slovenske skupnosti malteškega reda smo se med 3. in 7. majem 2024 pridružili sobratom in sestram z vsega sveta pri spremljanju bolnih k Lurški Mariji pred votlino Massabielle in druge kraje . Okoli 7.000 se nas je zbralo pod zastavo malteškega reda, med nami je bilo okoli 1.200 bolnikov (več kot pol jih je bilo starih med 8 in 35 let), skoraj 400 članov zdravstvenega osebja in 230 duhovnikov, med njimi kardinal Ghirlanda, kardinal patronus malteškega reda, in kardinal Tomasi, prelat Reda monsignor Cuña Ramos in 23 škofov. Udeleženci romanja smo se zbrali iz 46 držav z vseh celin.

25 članska odpravo pod slovensko zastavo je vodil dr. Tadej Jakopič, predsednik slovenske asociacije, za duhovno oskrbo pa je skrbel Milan Pregelj, glavni kaplan slovenske asociacije. S seboj smo vzeli deset bolnikov in spremljevalcev, na poti v Lurd pa smo se že tradicionalno pridružili odpravi Velikega priorata Lombardije in Benetk. Glavna naloga članov in prostovoljcev malteškega reda na romanju je bila skrb za bolne, kar je vključevalo celodnevno oskrbo in podporo pri dejavnostih. Te so vključevale obiske votline in drugih krajev, povezanih s prikazovanji Naše Gospe, sodelovanje pri bogoslužjih in pobožnostih ter veliko druženja. Za marsikaterega bolnega romanje v Lurd predstavlja vrhunec dogajanja v letu in v nekajdnevnem bivanju na posebnem kraju milosti prejme veliko podpore in tolažbe Naše Gospe.

Pomen romanja v Lurd je v nagovoru izpostavil veliki mojster fra’ John Dunlap, ki je v prisotnosti vseh visokih funkcionarjev Reda ponovil izraz “romanje v Lurd je srce malteškega reda.” Ponovil je dolžnost velike mednarodne družine malteškega reda, da z delom in molitvijo ljubeče in predano skrbi za gospode bolne. Poudaril je pomen skrbi za bližnjega, še posebej šibke in nemočne v času vojnih viher in krhanja miru po vsem svetu, ter člane in prostovoljce pozval k zavzetemu delu v času svetega leta 2025.

Pot, nastanitev in storitve v celoti financiramo z lastnimi sredstvi in podporo radodarnih dobrotnikov.

MALTEŠKI RED:
www.orderofmalta.int

SLOVENSKO DRUŠTVO SUVERENEGA MALTEŠKEGA VITEŠKEGA REDA:
info@malteskired.si

VELEPOSLANIŠTVO SUVERENEGA MALTEŠKEGA VITEŠKEGA REDA:
www.smomembassytoslovenia.org

 

Društvo Malteška pomoč Slovenija

Pisarna: Dunajska cesta 116, 1000 Ljubljana | info@malteskapomoc.si