Novice

Začetek Gerardovega leta

14/10/2019 


13. oktobra malteški red praznuje god svojega ustanovitelja bl. Gerarda. Letos je ta praznik za malteški red še posebej pomemben, saj odpira pot v leto, ki bo obeležilo 900. obletnico smrti tega začetnika laičnega verskega, hospitalerskega, vojaškega in viteškega reda.

Letos so se člani slovenske asociacije malteškega reda zbrali v cerkvi sv. Jurija v Šenčurju, kjer je mašo daroval upokojeni celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek, konventualni kaplan ad honorem, skupaj s Francijem Trstenjakom, magistralnim kaplanom slovenske asociacije. Slovesnosti so se pridružili gospodje bolni (domini infirmati), ki so se v preteklosti že bili pridružili vsakoletnemu redovnemu romanju v Lurd.

Škof Lipovšek se je v homiliji osredotočil na pomen služenja gospodom ubogim in bolnim, ki ob zaščiti vere tvori opis karizme malteškega reda ter pozval viteze in dame, da to karizmo vestno živijo po duhu in dejanjih ter se v tem podpirajo kot skupnost.

Njegove besede so uvod v naslednje tedne delovanja slovenske asociacije in prostovoljcev Malteške pomoči Slovenija, ki se bo ob novembrskem svetovnem dnevu ubogih strnilo v pripravi in razdeljevanju materialne pomoči družinam v stiski.

Po končanem bogoslužju so se zbrani v veselju in ob obloženi mizi družili, vzdušje pa je popestril tudi lokalni pevski zbor.

Ostajamo zelo hvaležni šenčurskemu župniku g. Urbanu Kokalju za gostoljubje v njegovi cerkvi in župnijskih prostorih.

MALTEŠKI RED:
www.orderofmalta.int

SLOVENSKO DRUŠTVO SUVERENEGA MALTEŠKEGA VITEŠKEGA REDA:
info@malteskired.si

VELEPOSLANIŠTVO SUVERENEGA MALTEŠKEGA VITEŠKEGA REDA:
www.smomembassytoslovenia.org

 

Društvo Malteška pomoč Slovenija

Pisarna: Dunajska cesta 116, 1000 Ljubljana | info@malteskapomoc.si